homedsgn logo homedsgn logo

Abandoned Hong Kong apartment transformed into a comfortable residential oasis

By • Apr 2, 2019

The beauty of the stunningly fresh looking and very newly finished Oasis Apartment by might sit partially in its lovely aesthetic, but it’s also largely due to the story of its origins. You see, this impressive new home in Hong Kong, China, was refurbished from an abandoned apartment that was left empty to age and deteriorate.

Taking up 1,200 square feet, the apartment is now a peaceful, lovely haven that looks like the kind of place you might take a vacation in, which is even more wild to think about when you consider that is sat uncared for in the quarry bay neighbourhood for over 15 years before the new designers transformed it.

Originally owned by a man who spent nearly his whole life in the apartment itself, it was abandoned when he suddenly traveled away from Hong Kong, leaving everything behind in its place and never returning. About a year ago, designers visited the site and noticed how it looks as though time had simply been standing still the moment you walked through the door. They remarked to each other that the outdated but incredibly authentic scene inside was reminiscent of an old Wong Kar Wai movie.

In the newly transformed apartment, designers chose to keep a few original elements untouched in order to give the home a sense of unmatched character. Primarily, visitors might notice a series of old concrete beams visibly covered in chipped orange and green paint. These were preserved in their original condition from the abandoned apartment to give it some detailing that simple cannot be replicated in modern spaces in quite the same rustically kitschy way.

The shades of orange and green, long faded over time, create a lovely visual contrast with the pristinely new white walls. They also complement the warm, neutral palette of the wooden walls and details, which are made of oak, and play off the various brass accents that are found in nearly every room throughout the apartment.

In terms of its layout, the apartment is quite open and contemporary. Designers opted for a mixture of materials to offset the fact that they intended to keep some old painted concrete anyways. Now, besides that, the apartment features the oak and brass we already mentioned and also a heavy element of marble. The goal here was to mix old and new through materiality.

Besides wanting to simply make the apartment look nice, designers adored the idea that the home’s story and the act of keeping a few elements in their original condition almost made the very concept of time part of the material palette. The team and the new owners alike found this incredibly poetic.

Outside, the owners are afforded several lovely views of the apartment’s surrounding urban area. In order to give owners something besides a cityscape to look at, however, designers aimed to make the interior of the apartment artistic enough that it might feel like a view as well; one private to the owners’ enjoyment.

This is part of why clear elements of nature have been incorporated into the apartment in lovely ways. Greenery helps to make the home feel a little more like an escape from busy life, taking one’s mind off the hustle and bustle of the city. It also gives the apartment a fresh atmosphere that feels at once clean and sophisticated.

In the places where the most greenery is present, designers opted to include a few additional materials, just to really drive that sense of nature home. Here, in addition to the warm oak you see elsewhere, visitors encounter volcanic slate and woven wicker as well, giving parts of the apartment the peaceful island feel that begot its name.

Photos courtesy of the designer.

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts