homedsgn logo homedsgn logo

Bashirul Haq & Associates builds a combination of family home and studio space

By • May 20, 2019

In the busy urban setting of Dhaka in Bangladesh, creative designers and teams at Bashirul Haq & Associates have created the Architect’s Family Home & Studio as a combination of private and creative space for one of their own!

The home and studio structure sits in the downtown core, on a busy city street with lots of activity out from. From the outset, the plan was to create a housing and workspace that spans the available 670 square metres of the chosen plot. The home was planned to have two floors in total for the primary living space with an additional mezzanine floor extending above the garage to house the studio space.

In order to give the home a little more privacy from the busy public street (and also reduce the harsh winds that blow through the neighbourhood), the house is constructed in an L-shape. This shape also creates some clear delineation between the parts of the building that make up the home and the parts that are used as an office and workspace.

This separation of functional spaces is beneficial for more than just the mental health perks of differentiating between work and family life. It also influences the structure of the house, as the joining portion between the private and work volumes of the L is a beautifully vaulted space that gives access to different areas and rooms.

Above the vaulted area sits a room that is primarily used as a study. Here, exposed brick walls that match the home’s stunning facade enclose most of the room in order to give it privacy and quiet. Even so, designers aimed to give it lots of motivating natural light as well, featuring a set of historical looking wooden windows. These are set deeply in an opening to protect them from rain and wind.

This recessed structure in the office also isolates the space a little more from the noise pollution coming off of the busy street outside. Beyond the windows, a front courtyard also provides more space and takes on the brunt of the area’s often harsh weather, giving another buffer to the study space and rendering it even more of a quiet work haven.

Moving back into the main house past the vault, a wonderfully decorated void separates the work and living spaces even further without interrupting flow and easy movement from one to the other. This void space has a skylight set into the roof to keep things bright inside the brick building, which lets the weather outside shift the light so it plays across the furnishings and decor details there.

A similar skylight keeps the main living room well and naturally lit. Just like the one in the voice space leading from the study, this skylight lets light play across the furniture, varying as the daytime sky changes. The shadows cast throughout the day contribute to the decor scheme of the room and keep things looking dynamic.

Photos by Al Amin Abu Ahmed Ashraf (Dolon)

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts

seo optimization

читайте здесь biceps-ua.com

renault.niko.ua