homedsgn logo homedsgn logo

Cubic looking Mariana House created by Laboratorio de Arquitectura [mk] with bright glass walls to create feelings of limitlessness

By • May 14, 2019

In a generous corner plot in the midst of a calm neighbourhood in Santiago de Querétaro, Mexico, the impressively cubic Mariana House was recently completed by to blend stunning outward views and calming intimate spaces.

Casa Mariana, or Mariana House, is built on the corner of its street in a space that bears quite a number of strict building regulations, making it the culmination of designers having overcome several challenges and constraints. Throughout the entire building process, they found themselves juggling the two main goals of preserving the breathtaking views afforded by the location and creating a sense of relaxing intimacy and privacy within the home itself.

This is how the home’s unique L-shaped layout was conceptualized. Two main corridors help organize the home’s public and private spaces, which are joint in the centre by an impressive stairway that connects the building’s two storeys.

On the ground floor, designers sought to create a distinction between public and private spaces so that each feels easily understood and sensical to use independently of one another. At the same time, they wanted to maintain a free flow of space and establish a relationship between spaces so that the room inside don’t feel too isolated or closed off.

Part of this spatial priority was established using a sequence of sliding doors, clean glass walls, and pivoting glass partitions. These make the spaces feel adaptable depending on the situation or needs of dwellers and visitors. Rooms might be closed off for privacy and quiet or opened entirely for air flow and feelings of limitlessness.

On the home’s upper floor, the space is more classic and straight forward in that the master suite is slightly removed from the guest bedrooms to privacy. In contrast to other homes, however, this house features a common intimate living space where the family might bond or spend quiet time alone. This space overlooks the storey below, sitting under a sloped ceiling.

The materiality and aesthetic inside the house, on both floors, is quite natural and suited to the environment surrounding the house. Greenery is made a huge part of the inner decor thanks to the way large fronds rest against the glass,  like the hallways are deep within a forest or jungle. This lets glass walls enable floods of sunlight while also hiding intimate spaces from view.

Wood and concrete make up most of he space where glass isn’t present.  On the facade, however, an aluminum screen is featured where the house takes the brunt of the sun. This provides privacy but also helps with passive heat regulation, without blocking light from entering the spaces inside so that things can stay beautifully bright.

Photos by

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts