homedsgn logo homedsgn logo

High end V2 House modernized by Studio Guilherme Torres from original dwelling built by owner’s grandparents

By • May 8, 2019

On a spacious plot of land in one of the most high end neighbourhoods in all of São Paulo, Brazil, innovative design teams at have recently completed a modernization project on the locally known V2 House, updating it from the original design chosen and contracted by the owner’s grandparents.

The impressive 1100 square metre residence has been recognizable in the area since it was first erected in the 1960s. It was designed to present a neoclassical style of architecture and decor, which is something the younger generation appreciates stylistically, but they desired a change to the slightly outdated floor plan, which was quite closed off and compartmentalized feeling.

The first step in redesigning the house was to reconceptualize the distribution of rooms and spaces inside the home. All parties involves wanted to open up internal spaces and create several new inner and outer structures that might render the house not just a home but, in fact, a piece of contemporary art suitable to the tastes of the new owner, a young DJ and music producer.

Certain elements of the original home’s very sophisticated and informal style were still preserved despite the younger owner’s more cutting edge tastes. For example, the materiality of certain spaces in the house is still heavy in timeless materials like ebony woodwork and white Brazilian marble.

In the interest of putting local talent and resources to good use, all of the stunning contemporary furniture now featured in the home was actually designed by the architect himself, who is also an innovative interior designer. This includes the fabric and leather covered modular sofas in the living and family rooms, which can be rearranged and reconfigured to suit the owner’s needs at any time.

Perhaps the most breathtakingly artistic piece featured within the house is the dramatic and loudly patterned dining table, which is purposely only accompanied by one singular chair. With visually interested pieces like this, the owner thought it best to keep artwork sparse save for a few of his favourite pieces from his personal collection. This lets artistic furnishings draw the eye and hold visitors’ attention.

In the hallway, which manages to stay bright thanks to the stark white floors despite the fact that it also has ebony walls, doors leading to extra features like the wine cellar are secreted along the dark vertical surfaces in a way that’s discreet and hardly noticeable to guests. Wine is one of the owner’s greatest passions outside his work, so the cellar is an integral feature of the home.

The upper floor is home to a master bedroom that is actually more of a multi-purpose suite. Integrated into the bedroom, the owner has a closet, a sprawling bathroom, and even a terrace, with hardly any divisions between them save those needed around the terrace for privacy from outside eyes. This privacy is provided by black perforated metal panels.

These panels, which are featured all around the top floor and not just near the sleeping area, give the upper floor a sense of adaptability and diverse space. Looking through them gives the world outside an almost pixelated quality, providing a nearly surreal feeling experience.

Photos by

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts