homedsgn logo homedsgn logo

House by The Forest by cakov+partners is a natural wood and concrete haven outside historical Prague

By • Apr 10, 2019

Just outside the limits of the stunningly historical city of Prague, in the Czech Republic, sits a newly finished house that blends well with and fully takes in the beauty of its forest surroundings. The appropriately named House by The Forest is the latest residential creating from .

The small, rural area that the house actually stands in is a charming town called Ostružná. This house was built for a young family whose ideal living situation was to have direct with the landscape and a relationship with their natural surroundings. The first floor is constructed using brick tiling that is typical of the country houses in the area, but it’s placed on a visible concrete base for some slightly more modern looking but still natural stability.

The house, though stunning, was actually created on quite a strict budget, since the family is quite young. Even so, designers worked with their clients to achieve a space with beauty, functionality, and longevity. The house, though spacious, was kept quite small compared to the plot of land it sits on, giving the family plenty of outdoor room to enjoy together.

Another huge priority in the building of this house was natural light and windows. Slats in the walls are filled with crystal clear windows all around the home’s border and the living, kitchen, and dining room even features floor to ceiling glass doors that slide open all the way and further blend this open concept social space with the fresh air and yard outside.

Because the plot is at the end of the village, the family is afforded a decent closeness to neighbours but quite a lot of rural space and privacy. It is set back from the street and blinds aren’t necessarily always used because the area beyond the plot’s limits is a seemingly boundless stretch of nature. This house, made primarily of concrete and wood, rises up from the landscape without seeming to interrupt it harshly.

Between the quite, natural location, the big windows, and the wonderfully green view, just about every room in the house is afforded a quiet sense of serenity, like you’re alone with nature for miles around (even though civilization is quite accessible in case of an emergency). The way the house is situated lets the big windows bathe just about any corner in natural light, even on a gloomy day.

Despite the fact that the house is built with such hefty, durable materials to ensure that its care is low maintenance, it’s not without its whimsical aspects. The stunning window bench topped with a comfortable cushion is the perfect example of what we mean. It sits nestled in a particularly sunny corner of the main living space with a perfect green view outside, a great spot for catching a nap or reading a book. Nearby, some modern and unique ceiling lights are mounted for those rare days when the sun isn’t doing the trick.

Photos by 

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts