homedsgn logo homedsgn logo

Mexican holiday home Aculco House created by PPAA Pérez Palacios Arquitectos Asociados as a private escape completely surrounded by nature

By • May 2, 2019

In a serene and tranquil rural area of Mexico, innovative designers at have recently completed a stunning holiday home that is designed to blend into its surroundings and provide its dwellers with as authentic and relaxing a natural experience as possible.

The house is intended to be a home away from home that feels completely disconnected from the hustle and bustle of city life. The Aculco project was specifically designed to be used as a resting space, taking full advantage of the scientifically proven calming effects of natural environments. Here, those are provided by a lightly wooded area and a series of extremely impressive cliffs.

Originally, this structure was an abandoned old stone house that stood on land with absentee owners. Two brothers who were out on a climbing trip stumbled upon it by accident and fell completely in love with the area. They soon purchased the plot and home and hired this team to transform it into the holiday home it is today.

This, of course, was not before they cared for the land around the building for a number of years until they felt it was rehabilitated and ready for respectful change. Having reforested the area, they were able to replenish the natural setting to its peak lusciousness. By starting with the land and adjusting the house later, the brothers and their design team built a dialogue between the building and the land.

As the team tackled the house, they opted to interfere with its natural beauty and history as little as possible. Of course, maintenance was done to ensure that the house withstands the test of time and weathers well from here on out. Construction that did take place was done using locally sourced quarry blocks of the same kind that were there already.

These same blocks were also used to cover the floor of the house, which was a mud floor when the brothers first encountered it. Wood framing and detail and glass windows have been added, but the materiality that was already there has been largely preserved in the state it was already in, so long as that state was good and solid.

Now that the home is finished, it presents a stunning space that opens out entirely into its natural surroundings thanks to opening wooden shutters and sliding glass doors in each wall. The house is linear in shape with a bedroom that leads around a separating wall into a main living space and finally into a fully equipped kitchen.

The spaces in the homes interiors are wide open and have simple, easy flow throughout, with simple markers that delineate the rooms by their function without actually blocking them from one another in any way. This helps with air and sunlight flow as much as movement, letting the natural light from the wide open doors and the big, new windows reach every corner.

Photos by

 

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts