homedsgn logo homedsgn logo

Skylights

Modern Villa Surrounded by Mountains and Blue Skies

By • Apr 2, 2018

Brunhais House is a private residence designed by, a Portuguese architectural firm with offices in Guimarães, Portugal and Naples, Italy. It is located in Póvoa de Lanhoso, a parish of Brunhais, a small village surrounded by mountains and characterized by good weather and clear blue skies, itself located in the north of Portugal. The project was begun in 2011 and completed in 2016.

Modern villa in geometric shapes

The house is part of a set of three different projects belonging to three brothers. The intention was to create a structure that could host a couple and support the activity of the family business. The adaptation of the building to the slightly uneven terrain allows for two volumes to overlap, thus allowing the demarcation of these two separate functions. The white structure holds the living quarters, while the gray one is made of a natural stone, and denotes a more functional purpose.

Front view in concrete and white
Modern and elegant design
View of the hidden entrance between white walls
Rear view with the mountains at the far end
Walking area within the green grass
Internal garden with green grass
Details of the modern construction
/ Access door in glass
White interior with skylight

The interior of the buildings is stark white, which creates a strong contrast against the clear blue skies, as well as reflect the light of the strongly shining sun, easing the illumination of the entire structure. Clear glass walls allow this same light to flow into the interior, rendering artificial light virtually unnecessary.

White spaces full of natural light
External view from inside

Wonderful Duplex on a Colorful Beach Promenade in California, USA

By • Mar 29, 2018

This wonderful design fuses the desires of both parties: discrepant desires that obviously, at some point, crossed and managed to reach the perfect balance to please and meet the needs and expectations of both. This challenging task was under the direction of the architectural firm , in 2016, who managed to create an environment full of warmth. Modern, and at the same time traditional, it is exposed to the open air and full of life in a space of 3263 square feet.

Side view of the duplex with its wonderful wooden walls

It is located in the area of Venice, California, USA, an area especially known for its canals and beaches as well as for its colorful promenade by the sea, in a somewhat bohemian residential area.

Garden connected to the interior by glass doors

Two outdoor gardens were carved from the building’s mass, each programmed for individual activities and needs, such as eating, relaxing and dining, and responding to the path of the sun. A private patio near the street takes advantage of the morning sun and a grassy lawn for the owner’s dogs, while a more public patio in the back encompasses the afternoon sun and proximity to a covered patio for dining outdoors. This subsequent public space is shared between the upper and lower units and allows physical and visual interaction between landlords and their tenants.

Garden with fireplace and meeting area
Kitchen-living room connected to the garden
Terrace area with rustic wooden furniture
Terrace area
Study area made of wood
Large kitchen with dining area and high wooden ceilings
Kitchen with wooden ceilings and skylight
Kitchen with wooden ceilings and hanging lamps
Kitchen with wooden ceilings and hanging lamps
Internal terrace with wooden furniture
Bathroom with wooden accessories
Large bathroom in white and brown
Shower area and bathtub with glass wall
Night view of the garden