homedsgn logo homedsgn logo

The Upstairs House, a stunning and aptly named home by Wahana Architects, redefines tropical living

By • Mar 14, 2019

In the lush tropics of Yakarta, Indonesia, The Upstairs House was recently completed by  to give its residents unique and modern living amenities in a truly innovative way. In a townhouse complex in South Jakarta, The Upstairs House occupies 560 square metres in a lovely, tropical townhouse complex. Because the house sits in such a busy and densely populated area, one of the main challenges for designers was to create a space that matches the impressive nature of the interior areas despite the fact that no real natural view exists around the building.

To do this, teams asked the clients what they’d desire to see most. It was decided that the creation of a natural environment and lovely green landscape would be a central priority. Now that it’s completed, the outdoor space around upstairs house is nothing short of stunning, chalk full of plant life that makes it resemble a holiday resort.

Besides greenery, the clients listed building a pleasant social space that friends and family will want to spend time in as being another high priority. This is actually part of how the house got its name! Rather than placing all of the private spaces upstairs and leaving public and social spaces on the ground floor, designers inverted the house’s format and place bedrooms below and entertainment spaces above.

This way, the busy family who owns the house is able to access their calm bedroom spaces immediately upon arriving home after a very long day. When they have guests over, however, a sort of house tour (which, thanks to the layout of the bedrooms and hallways, is minimally intrusive to the most private spaces) takes place on the way to the final destinations, living and dining rooms where chatting, eating, and other bonding activities take place.

One of the prettiest spaces in the house is actually located right near the entrance, greeting guests with its calm, spa-like atmosphere. This space is an indoor garden and reflection pool near an open staircase that leads upstairs to the group spaces. All around the entrance and stairs, you’ll find a stunningly natural finish created by the fact that reclaimed teak wood is featured heavily throughout the house.

The purpose of using teak in this way was multifaceted. It creates texture, harnesses a lovely natural colour scheme, creates cohesiveness with the lovely outdoor area, and allowed designers to put money back into the local economy because all of the reclaimed teak used was sourced locally.

Because the upper floor is made of only social spaces, designers were able to build a layout that is quite wonderfully open concept without interrupting or flowing into rooms the family would prefer to keep as their own rather than have quite so easily accessible to guests. On its borders, the upper floor is surrounded by glass and wooden lattices, a combination that provides floods of natural light and makes the space feel even more open while also providing a bit of privacy from the outside.

Those same wooden lattices we just mentioned are mirrored downstairs as well, this time used as delineators of space to create corridors towards the bedrooms. These lattices allow a natural breeze to flow through the downstairs area and even lets the bubbling sound of water from the reflection pond drift towards sleeping dwellers. These atmosphere elements calm the sense of those in the private spaces and lull them after the hustle and bustle of their day.

Furthering the sense that indoor and outdoor spaces are connected throughout the house, the children’s bedrooms downstairs each feature their own wooden deck style courtyard. These courtyards are filled with trees that are afforded the space to grow high towards the second level, where they provide some nice shade through the glass walls. The master bedroom, located on the other side of the house, has its own courtyard as well, and this features its own reflection pool, as well as a stunning vertical garden. The entire overall effect is wonderfully serene.

The wooden decks and courtyards we’ve just described are what really makes the difference between building a home in the middle of the city and building a spa-like tropical oasis in the middle of a densely populated area. These spaces and the way they extend into the semi-closed home areas of The Upstairs House are key in making it feel like a beautiful resort.

Photos by

You may use j/k/arrow keys to navigate through the articles

Share your Thoughts

https://220km.com

www.steroid-pharm.com

https://best-mining.com.ua